Su yumuşatma sistemlerinin temel çalışma prensibi iyon değiştirme yöntemi ile suda sertliğe neden olan kalsiyum (Ca+²) ve magnezyum (Mg+²) iyonlarının sudan uzaklaştırılmasına yardımcı olmasıdır. Katyonik reçinede bulunan sodyum (Na+¹) iyonlarının, kalsiyum ve magnezyum iyonları ile yer değiştirerek gerçekleştirdiği uzaklaştırma işlemidir. Bu işlem sonrasında doyuma ulaşan reçinenin tuzlu su ile zaman ya da debi kontrollü rejenerasyon işlemi yapılmalıdır.
Sert (kireçli) sular; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, şofben, ütü, termosifon gibi ev aletleri, su tesisatları, buhar kazanları ve daha birçok endüstriyel ekipmanların zarar görmesine, ekonomik ömürlerinin azalmasına ve enerji sarfiyatına neden olmaktadır.
Su yumuşatma işlemi; suda sertliğe neden olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarının “iyon değiştirme” prensibiyle sudan uzaklaştırılması işlemidir.
İyon değiştirici reçineden belli miktarda suyun geçirilmesiyle doygunluğa ulaşan reçinenin kendini yenileyebilmesi için tuz ile rejenere edilmesi gerekmektedir. Otomatik su yumuşatma sistemlerinde rejenerasyon işlemini otomatik olarak gerçekleştiren valf / vana sistemleri kullanılmaktadır.
Tandem su yumuşatma cihazları 24 saat kesintisiz yumuşak su ihtiyacı olan işletmeler için tasarlanmış olup, sistemde iki adet reçine tankı, otomatik valf grubu, katyonik reçine ve tuz tankı bulunmaktadır.
Tandem su yumuşatma cihazlarında kullanılan otomatik valfler debi kontrollü olarak çalışır. herhangi bir reçine tankından ayarlanan debide suyun geçmesiyle mevcut tank rejenerasyona geçerken diğer tank ise servis pozisyonuna geçer ve sisteme yumuşak su beslemeye devam eder, böylelikle kesintisiz yumuşak su temini sağlanır.